"ПІСНІ ПРО ВИШИВАНКУ"
|
|
Elektryk | Дата: Середа, 02.06.2010, 09:50 | Повідомлення # 1 |
Рядовий
Група: Адміністратори
Статус: Offline
| Д.Павличко “Два кольори” Як я малим збирався навесні Піти у світ незнаними шляхами, Сорочку мати вишила мені Червоними і чорними, Червоними і чорними нитками. Приспів: Два кольори мої, два кольори, Оба на полотні, в душі моїй оба, Два кольори мої, два кольори: Червоне — то любов, а чорне — то журба. Мене водило в безвісти життя, Та я вертався на свої пороги. Переплелись, як мамине шиття Мої сумні і радісні, Мої сумні і радісні дороги. Приспів. Мені війнула в очі сивина, Та я нічого не везу додому, Лиш згорточок старого полотна І вишите моє життя, І вишите моє життя на ньому.
|
|
| |
KYMA6343 | Дата: Середа, 02.06.2010, 09:53 | Повідомлення # 2 |
Рядовий
Група: Модератори
| Вишиванка Слова Миколи Сома З вечора тривожного аж до ранку Вишивала дівчина вишиванку. Вишивала дівчина, вишивала, Чорну та червоную нитку клала. Ой та чорна ниточка — то страждання, А червона ниточка — то кохання. Тому чорна ниточка часто рвалась, А червона ниточка легко слалась. Як піду я ввечері на гулянку, Подарую милому вишиванку. Бери, мій соколику, і не сердься, Будеш ти носить її коло серця. З вечора тривожного аж до ранку Вишивала дівчина вишиванку. Вишивала дівчина, вишивала, В тую вишиваночку душу вклала.
|
|
| |
KYMA6343 | Дата: Середа, 02.06.2010, 10:11 | Повідомлення # 3 |
Рядовий
| улюблена пісня на слова Андрія Малишка “Рідна мати моя” Рідна мати моя Рідна мати моя, ти ночей не доспала І водила мене у поля край села, І в дорогу далеку ти мене на зорі проводжала І рушник вишиваний на щастя дала. І в дорогу далеку ти мене на зорі проводжала І рушник вишиваний на щастя, на долю дала. Хай на ньому цвіте росяниста доріжка, І зелені луги, й солов’їні гаї. І твоя незрадлива материнська ласкава усмішка, І засмучені очі хороші, блакитні твої. Я візьму той рушник, простелю, наче долю, В тихім шелесті трав, в щебетанні дібров, І на тім рушничкові оживе все знайоме до болю, І дитинство, й розлука, і вірна любов. І на тім рушничкові оживе все знайоме до болю, І дитинство, й розлука, й твоя материнська любов. Дивлюсь на нього я і бачу твої очі. Ніколи й нізащо його я не віддам.
|
|
| |
KYMA6343 | Дата: Четвер, 03.06.2010, 18:47 | Повідомлення # 4 |
Рядовий
| Люба дружино-вкраїнко Виший сорочку мені Виший хрещатим барвінком На голубім полотні. Рада б я вишити, милий, Рідного краю стежки. Тільки в житті не навчилась Класти хрещато нитки. Сестро моя, галичанко, Виший сорочку мені. Хай зацвітають світанки На голубім полотні. Рада б я вишити, брате Навіть веселку саму. Йде чоловік мій до хати, Вишити мушу йому. Вишила мати старенька Білу сорочку мені. Вишила рано-раненько При голубому вікні. Гріє сорочка та груди Тільки на серці пече. Ой, коли ж мами не буде, Хто ж мені вишиє ще?
|
|
| |
KYMA6343 | Дата: П`ятниця, 04.06.2010, 20:45 | Повідомлення # 5 |
Рядовий
| з репертуару ВІКИ (альбом "Америка-голі баби", 1996) Ший, бабо люба, Ший ми блюзу, Ший, бабо люба, І слухай блюза. Приспів: Ший, бабо люба, Ший ми блюзу, Ший, бабо любо, І слухай блюза. Ший, бабо люба, Ший... Ший, бабо люба, Бабо, блюзу ми ший! Ший ми блюзу, Жеби була в квітки, І ший ми блюзу В кольорові нитки, І слухай блюза ти, І блюзу ми ший. На танці як піду, Конєшно ти куплю цвєти. Приспів Зашилась баба, Зашилась баба, бейбе, бейбе... Зашилась баба зовсім! Ти ший ми блюзу, Жеби була в квітки, І ший ми блюзу В кольорові нитки, Ти слухай блюза, Ти і блюзу ми ший. На танці я піду Конешно тілько в блузі тій.
|
|
| |
KYMA6343 | Дата: П`ятниця, 04.06.2010, 20:49 | Повідомлення # 6 |
Рядовий
| укр. нар. пісня Як вечірні зорі Падали над нами, Вишивала мила Двома кольорами. Приспів (2): А тоненька нитка, Як барвінок в'ється. А синенька квітка Милому сміється. Вишивала щастя, Вишивала долю, Бо дівоче серце, Друже мій, з тобою. Приспів. (2) Цю сорочку білу, Вишиту душею, Пронеси, коханий, Гідно над землею. Приспів. (2)
|
|
| |
KYMA6343 | Дата: Неділя, 06.06.2010, 09:02 | Повідомлення # 7 |
Рядовий
| сл. і муз. О. Шевченка (з репертуару Наталки Самсонової) Чорна вишиванка Десять років горіла земля у людей під ногами. Десять років стогнала земля від ворожих чобіт. Десять років карпатське село вже не спало ночами, Десять років чекало синів своїх біля воріт. Кожен день за селом у лісах скреготять автомати. Кожен день умивається ранок в гарячій крові. І холодної темної ночі до нашої хати Принесли молодого хлопчину брати лісові. А коли партизана Карпати покликали сині, І коли вже нарешті настав розлучатися час, Він сорочку свою позоставив на пам’ять дівчині: "Нехай носить твій син і нехай пам’ятає про нас". Приспів: Чорна-чорна була та сорочка, чорніша від ночі. Чорна-чорна, як смерть. Чорна-чорна, як свіжа рілля. Чорна-чорна була та сорочка, як хлопцеві очі. Чорна-чорна була, як моя українська земля. Довго-довго лежала сорочка у маминій скрині, Довго-довго чекала пошани, людського тепла. І нарешті настала пора: я вдягнув її нині; По щоці у бабусі тихенька сльоза потекла. І в душі зазвучали ніколи нечувані струни, І сама мимоволі розпрямилась гордо спина. Що б не сталось зі мною і де би у світі не був я, Передам ту сорочку онукам своїм і синам. Приспів: (2) Чорна-чорна вона, та сорочка, чорніша від ночі. Чорна-чорна, як смерть. Чорна-чорна, як свіжа рілля. Чорна-чорна вона, та сорочка, як хлопцеві очі. Чорна-чорна вона, як моя українська земля.
|
|
| |