"ВИШИВАНКА У ВІРШАХ"
|
|
Elektryk | Дата: Середа, 02.06.2010, 09:39 | Повідомлення # 1 |
Рядовий
Група: Адміністратори
Статус: Offline
| Олекса ТОМ:: Вишиванка Узор вручну , широка планка , легенький запах ковили, моя сорочка вишиванка , вся ніби сплетена з трави. Дніпра потоки,степ , простори, по лівій й правій стороні. Червоно - чорні всі узори, мережив ряд на полотні. Традицій пласт , легенди роду , духовний символ , оберіг, калини кущ ,дівочу вроду, на полотні все хтось зберіг. Прості орнаменти , народні, тягучі як пісні з степів. Все актуально і сьогодні, хоча й прийшли з далеких днів.
|
|
| |
KYMA6343 | Дата: Середа, 02.06.2010, 09:42 | Повідомлення # 2 |
Рядовий
Група: Модератори
| Вишиванка - символ Батьківщини, Дзеркало народної душі, В колисанці купані хвилини, Світло і тривоги у вірші. Вишиванка - дитинча кирпате, Що квітки звиває в перепліт, Материнські ласки, усміх тата, Прадідів пророчий заповіт. Вишиванка - писанка чудова, Звізда ясна, співи та вертеп. Вишита сльозою рідна мова, Думами дорога через степ. Вишиванка - біль на п`ядесталі, Слава, воля, єдність, віра - ми. Журавлем курличе, кличе далі, Стелить вирій взорами-крильми. Біля річки дитинча кирпате, Кинуло віночок в часу тлінь - В плетиві надії, мрії, злато, Загойдалась пісня поколіннь. Колисанки не забудь дитино, В серці вишиванку залиши... Не зліпити болем Батьківщину, Як розбите дзеркало душі. Юрій Лазірко
|
|
| |
KYMA6343 | Дата: Середа, 02.06.2010, 10:06 | Повідомлення # 3 |
Рядовий
| (Л.Левицька Веселкою сплелися кольори На рушничку твоєму, наче доля. На нім — тобою прожиті роки, Усі достоту, з радощами й болем. Усе на нім: вечірняя зоря, І росами умите раннє сонце, На нім і сльози, й посмішка твоя, Хатинка рідна і твоє віконце. На цьому рушничку — твої безсонні ночі. Цей вишитий рушник для мене — наче жаль.
|
|
| |
KYMA6343 | Дата: Четвер, 03.06.2010, 18:39 | Повідомлення # 4 |
Рядовий
| Ольга Царицанська, заступник головного редактора газети МАЛіЖ „СУЗІР’Я” ВИШИВАНКА Тремтіла у душі гірка сльоза І спогади кружляли журавлями, Летіли в день той, як нічна гроза Розводила мости між берегами. На тому березі лишилась назавжди Прекрасна юність, наче квітка раю. О, світ жорстокий,юність не кради, Нехай вона в любові достигає. Рука торкалася старого полотна І пестила юначу вишиванку. Скільки доріг пройшов в своїх літах Та ця сорочка – зірка на світанку. Схрестилися в узорах кольори, У них любов, надія та розлука І світлі дні щасливої пори – Безхмарне небо й Материнські руки. Сльоза тремтіла в стомленій душі, Покрили берег юності тумани, – Лиш вишиття вливалося в вірші І рубцювало застарілі рани. Сьогодні вишиванці сімдесят Та в кольорах її весна квітує, Не відцвітає молодості сад Й наснагу з того берега дарує. Я вишию на полотні любов червоними нитками що, мов кров і голкою я поведу життя, це буде наче каяття. Любити я не присягалась, я просто голкою вела. Повір, я навіть не старалась, вагатись також не могла. Одна за одною нитками відтворювалось забуття: усі стежки, що називала я шляхами і та єдина стежка в майбуття. Я вишию на полотні розлуку, самотнім криком журавлів. У вишиванці відтворились звуки, мов у сльозах вода дощів. Я вишию на полотні печаль, що все ж веде до здійснення бажання, немов в останнє я погляну в даль, побачивши небес зітхання. Дрібною голкою по полотні я поведу стежину в майбуття. То буде гарно, наче в сні, я вишию на полотні життя.
|
|
| |
KYMA6343 | Дата: П`ятниця, 04.06.2010, 20:41 | Повідомлення # 5 |
Рядовий
| Рушник Вишивала я рушник Власними руками. Гаптувала залюбки Всіма кольорами. Мов жива, на полотні — Калинова гілка, Під мережкою внизу — Книжка і сопілка. До ладу все довела, Хоч іще й маленька, — Наш батько Любитиму я Україну рідненьку, То, може, мені ще не раз З картини всміхнеться Шевченко, Наш Батько — Великий Тарас. Л. ХРАПЛИВА-ЩУР
|
|
| |
KYMA6343 | Дата: Понеділок, 07.06.2010, 20:26 | Повідомлення # 6 |
Рядовий
| Вишиванка Є. Лещук Вишиванку вишивала Навесні твою, В нитку мрію укладала І любов свою. Ніжну мрію, що шепоче Дивну казку в сні, Що цілує твої очі І співа пісні. Все найкраще в ній зібрала Із долин, із гір І в мережку повкладала У хрещатий взір. Хай на серце тобі ляже, Наче цвіт в маю, І душі твоїй розкаже Про любов мою.
|
|
| |
KYMA6343 | Дата: Неділя, 13.06.2010, 10:21 | Повідомлення # 7 |
Рядовий
| ВИШИВАНКА Хрестик за хрестиком на полотні Дивні лягають узори; Хрестик за хрестиком – так наші дні В щасті проходять і в горі. В світі непевному цьому життя – Лиш вишиванка чергова. Тільки от нитка у когось тонка, В інших ж міцна, майже нова. Чорні лягають у когось хрести, В когось – червоних багато; Чорні – буденні турботи й жалі, Ну, а червоні – це свято. Голка невпинно у долі в руках: Знов день за днем заглядає в вікно, І нехай губиться колір в нитках, Тільки щоб довгим було полотно.
|
|
| |
KYMA6343 | Дата: П`ятниця, 18.06.2010, 22:34 | Повідомлення # 8 |
Рядовий
| До вишиванки доторкнусь вустами, I чорнобривцiв аромат вдихну. Знов Ваших рук тепло вiдчую, мамо, Сльозу з щоки непрохану змахну… Далеко Ви… I, водночас, Ви – поряд: У злетi птаха, в шелестi трави… Мене хтось боронить вiд зла i горя; Якщо це янгол, то, напевно, - Ви…
|
|
| |